Huidstudio Astrid

Permanente make-up

Wat is permanente make up?

Permanente make up of PMU is het inbrengen van huidvriendelijke pigmenten in de lederhuid. Er wordt met kleine bewegingen pigment aangebracht in de huid. Er ontstaat een natuurlijke uitstraling, hierdoor is PMU niet van echt te onderscheiden. Dankzij permanente make up zie je er de gehele dag mooi en verzorgd uit, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Het is de ideale oplossing als je weinig tijd hebt om elke dag voor de spiegel te staan om je make up te doen, voor als je op vakantie gaat, veel sport of als je ogen zo gevoelig zijn dat je geen make up op kan. Daarnaast loop je dankzij permanente make up niet meer met een “blote billen gezicht”.

Wat is er allemaal mogelijk met permanente make-up:

 • wenkbrauwen
 • eyeliner
 • lipliner
 • full-lips
 • schoonheidsstipje

Is het pijnlijk?
De behandelingen zijn niet geheel gevoelloos, maar iedere klant ervaart dit anders. Om de gevoeligheid zo beperkt mogelijk te houden kan u Emla creme halen bij de huisarts of apotheek. 1 kleine tube is voldoende.

Is PMU vergelijkbaar met tatoeëren
De techniek van tatoeëren en PMU lijken beide erg op elkaar, maar het verschil is dat tatoeëren dieper in de huid gaat dan PMU. Dit heeft als voordeel dat PMU eerder vervaagt, en dus ook makkelijker is aan te passen is. Er wordt gewerkt met de machine, maar ook met mesjes techniek. Vraag de specialist om meer informatie hier over.

Hoelang duurt een permanente make-up behandeling?
Een Permanente make-up behandeling bestaat meestal uit twee  sessies. Ik vind het belangrijk dat de wens van de klant begrepen wordt, daarom wordt er voor de eerste behandeling altijd voldoende tijd ingepland (1,5 tot 2 uur). Bij de eerste behandeling zullen we de vorm en pigment keuze bespreken en wordt het behandelde gebied voorgetekend, zodat u weet én ziet wat u kunt verwachten. Daarnaast wordt er bij de eerste afspraak een intake formulier ingevuld. Deze vragenlijst is nodig om de behandeling veilig en verantwoord te laten verlopen. PMU kan namelijk in sommige gevallen van ziektes of in combinatie met een aantal medicijnen, niet worden aangeraden. Vraag uw specialist in geval van twijfel om meer informatie.

Hoelang blijft permanente make-up zitten?
Gemiddeld blijft PMU 1,5 tot 2 jaar zitten, u kunt ervoor kiezen om een touch-up/nabehandeling te nemen. Het pigment zal nooit helemaal verdwijnen, maar het zal met de tijd vervagen. Dit komt voornamelijk door blootstelling aan UVA/ UVB straling en peelings. Het is dus belangrijk om dagelijks een factor te gebruiken en in de zomer maanden een iets hogere factor aan te brengen. Zo beschermt u de kleur beter tegen vervagen. Wanneer u bijvoorbeeld uw wenkbrauwen weer wilt gaan bijtekenen, dan is dit meestal het moment om een opfris behandeling te doen. Dit is gemiddeld na 1,5 tot 2 jaar. In sommige gevallen blijft het langer mooi. Een opfris behandeling bestaat meestal uit 1 behandeling. Dit is een ander tarief.

Waar moet ik rekening mee houden voor de behandeling?
Om elke PMU behandeling zo optimaal te laten verlopen, geef ik de volgende adviezen die dienen als voorzorg instructies voorafgaand aan elke behandelsessie:

 • Drink 24 uur voor de behandeling GÉÉN alcohol en op de dag zelf geen koffie of andere cafeïne houdende dranken, dit kan eventueel voor bloeden tijdens de behandeling zorgen en het kan de mogelijke zwelling na de behandeling vergroten. Bloeden tijdens de behandeling zorgt er voor dat de PMU moeilijker blijft zitten en sneller grijzig wordt.
 • Neem 24 uur van te voren geen pijnstillers zoals Aspirine, Ibuprofen, of Naproxen… Paracetamol mag wel.
 • Neem 24 uur voorafgaand geen bloed verdunnende medicijnen (overleg met uw arts)
 • Gebruik geen Corticosteroïden crème of zalf ter plekke voorafgaand aan de pigmentatie.
 • Sport niet op de dag van de behandeling, hitte van het lichaam zorgt ervoor dat de poriën open gaan staan en zweet (zout) kan ervoor zorgen dat de kleur meer gaat vervagen.
 • Daarnaast is het beter om geen behandeling tijdens de menstruatieweek in te plannen, de pigmenten pakken dan mogelijk minder goed en daarnaast is de behandeling in deze periode gevoeliger.
 • Bij een eyeliner behandeling moeten de lenzen uit, hou dus een bril bij de hand.
 • Bij een lipbehandeling kunt u het beste 2 weken voor de behandeling  stoppen met veelvoudig gebruik van labello, lip glos en/of andere lip balsems (veelvoudig gebruik houd is meer dan 2 keer smeren per dag). Dit kan namelijk de celdeling vertragen wat invloed kan hebben op het resultaat.
 • Als u ooit een koortslip heeft gehad en u wilt toch graag een lip behandeling ondergaan, smeer dan 2 weken vooraf de behandeling met Zovirax crème, zodra er een prikkeling komt, dit is verkrijgbaar bij de reguliere drogist.

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?
Na de behandeling kan de gepigmenteerde huid een beetje geïrriteerd en/of trekkerig voelen en er kan mogelijk een kleine zwelling optreden. Dit is niet iets om u zorgen over te maken en hoort bij het genezen van de behandeling. Om de PMU behandeling zo optimaal mogelijk te laten genezen en het mooiste resultaat te krijgen raad ik de volgende adviezen als nazorg instructies aan:

 • De behandelde huid dient gedurende 3 dagen zo droog mogelijk te worden gehouden. Dus geen verzorgingsproducten en make up op de behandelplaats aanbrengen. Ik raad u aan om tijdens de eerste 3 tot 8 dagen  een dun laagje vaseline op de behandelde huid aan te brengen. De huid zal op deze manier sneller en mooier genezen.
 • De eerste dagen zullen er hele kleine korreltjes op de huid ontstaan; dit zijn minuscule korstjes. Laat uw huid deze zelf afstoten, niet afkrabben om littekens te voorkomen. De eerste week na de behandeling dient u  de natuurlijke zon zo veel mogelijk te vermijden. De afstoot van pigment zal gedurende de 3e en 4e dag plaatsvinden en de kleur minder intens maken. Indien de nazorginstructies nauwkeurig worden opgevolgd zult u hier vrijwel geen hinder van ondervinden en zal de huid zich probleemloos herstellen.
 • Raak de permanente make-up zo min mogelijk aan met de handen om infecties te voorkomen. Dep het behandelde gebied alleen met een schone tissue schoon en probeer het zoveel mogelijk droog te houden.
 • Druppel geen wond- desinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond en plak geen pleisters of gaasjes over de behandelingsplaats.
 • Voor de beste genezing en om de pigmenten niet te laten vervagen is het beter om 3-7 dagen niet te sporten, naar de sauna en/of het zwembad te gaan. Zweet (zout) trekt namelijk de pigmenten eruit.
 • Vermijd de eerste week  direct zonlicht of zonnebank licht. Probeer  als u in de zon gaat de PMU te beschermen  met factor 30 of hoger.

Wanneer kan ik niet behandeld worden?
U kunt niet behandeld worden als:

 • U jonger dan 16 jaar bent.
 • Met eyeliners: Als u lijdt aan oogaandoeningen, zoals diabetes retinopathie, glaucoom en staar.
 • U Hemofilie (bloedstollingsziekte) heeft
 • U last heeft van Keloidvorming (gestoorde wondgenezing)
 • Als u koorts heeft op de behandeldag.
 • Als u Roacutane (medicatie en zalf) gebruikt. U kunt dan 3 maanden na het einde van de kuur weer behandeld worden.

Wanneer mag ik make up aanbrengen op de behandelde huid?
De eerste 5 dagen na de behandeling mag er geen make-up aangebracht worden. Na 5 dagen mag dit wel, de huid is dan dicht en er kunnen dan geen infecties meer ontstaan.

Ik onderga binnenkort chemotherapie, wat kan PMU voor mij betekenen?
PMU kan een mooie uitkomst zijn voordat u met de therapie start. Wij brengen pigment aan tussen de bestaande haartjes, mochten de haartjes door de therapie uitvallen dan heeft u toch wenkbrauwen. U kunt ook op de wimperrand een poederig lijntje laten zetten, zodra de wimperhaartjes uit vallen heeft u toch kleur rondom de ogen. Mocht u geinterreseerd zijn in een van deze behandelingen, houd er dan rekening mee dat er tussen de PMU behandeling en de chemotherapie behandeling minimaal 5 dagen moeten zitten. Dit zodat de behandelplaats genezen is voor de chemotherapie plaats vind.

Is PMU veilig?
Het is bewezen dat PMU geen schade toebrengt aan de gezondheid. In sommige gevallen wordt het toch afgeraden om PMU te ondergaan, daarom het intake formulier.  Ik ben met mijn werkwijze op hygiëne en veiligheid, onder toezicht van de GGD goedgekeurd. Op de pigmenten zijn strenge eisen die aan alle wettelijke normen moeten voldoen. Kijk voor meer info op www.veiligpmu.nl.

We hebben een hoge kwaliteit aan behandeltechnieken op het gebied van anti-aging en huidverjonging. Daarbij werken we met apparatuur en high-end werkstoffen. We bieden abonnementen aan waarmee jij het hele jaar door de juiste huidverzorging ontvangt. En waarbij je dankzij een persoonlijk huidplan precies weet hoe je de producten goed gebruikt. Bij de behandeling kan je kiezen uit tijd (hoe deze is opgebouwd). Ook ontvang je iedere 2 maanden een producten set specifiek afgestemd op jouw huid.

Dit alles wordt samengesteld naar jouw wens. Van reiniging tot serums tot creme’s, met verschillende toppings zoals bijv. oog crème, suppletie, zonproducten en nog veel meer. Want jouw huid staat bij mij centraal en ik zie jou wensen als een uitdaging.